2017. aug 12.

Házi ételízesítő

írta: Szotyi művek
Házi ételízesítő

Nemrég említettem, hogy már elkezdtem készülni a karácsonyra. Persze még nem kezdtem vad dekorálásba, így ez egyenlőre kimerül abban, hogy elveszem a Pinteresten a szebbnél szebb képek között, illetve elkezdtem elkészíteni azokat a gasztroajándékokat, amihez nyári alapanyagok kellenek.

Például ezt az ételízesítőt, ami garantáltan, 100%-ban csakis természetes alapanyagokat tartalmaz.

leves5.jpg

Persze akár ősszel is elkészítheted, de egyrészt most van friss, itthoni alapanyag, így nem a primőr zöldséget kell megvenned csilliárdokért, ráadásul lássuk be...nincs finomabb, a nyárcsókolta zöldségeknél :)

Az alábbi mennyiségből kb 250ml fűszerkeverék lesz. Igazi, üvegbe zárt illat, és ízorgia.

A keverék szándékosan nem tartalmaz sót, mert nálunk - a családban - mindenki eltérő mértékben használja. Mi például elég sótlanul eszünk, nagymamám viszont sokkal sósabban. Bár, szerencsére az utóbbi időben Ő is jóval visszább szorította a sófogyasztását, mint azelőtt. A lényeg, hogy így mindenki kedve szerint ízesítheti az ételt, biztos nem lesz túl sós az ételízesítőtől.

leves.jpg

Természetesen további zöldfűszerekkel is turbózható, például rozmaringgal, tárkonnyal, stb, de én most egy alapot készítettem, pont ugyanazon okból, mint a só is: mindenki kedve szerint használhatja.

leves2.jpg

De ha ajándékba készíted, jó ötlet, hogy az alapot több felé méred, és a kisebb adagokat más, és más zöldfűszerrel ízesítheted.

Hozzávalók:

4 közepes sárgarépa

2 közepes fehérrépa + a petrezselyemzöld

1 kicsi zellergumó + a zellerzöld

1 nagy fej hagyma

Opcionális:

rozmaring, kakukkfű, lestyán, fokhagyma, paradicsom...stb...

A zöldségeket tisztítsd meg, a zöldeket most, és szárítsd. A gyökereket legkönnyebben egy zöldséghámozóval tudod vékonyra szeletelni. Minél vékonyabb, annál könnyebben és gyorsabban szárad majd ki. A hagymát vágd vékony karikákra.

Én aszalót használok, de természetesen - ezért is jobb az ilyet nyáron készíteni - a napon is száríthatod. A vékonyra darabolt zöldségeket egyszerűen terítsd szét egy nagyobb tálcán. Érdemes valamilyen vékony textillel, pl gézzel letakarni, nehogy a szárnyas krampuszok betámadják az ínycsiklandó falatokat. Ebben a melegben, a napon egy nap alatt simán zörgősre szárad. Vagy használd a sütőt, 50-60'C körüli hőmérsékleten, légkeveréssel.

Ha már minden száraz, dobd be az egészet a késes aprítóba, és daráld addig, amíg a kért finomságot el nem éri. Tárold légmentesen záródó üvegben.

leves3.jpg

Használd levesbe, mártásba, rizottóba :)

Jó étvágyat

 

Szólj hozzá