2016. dec 04.

Vaníliás cukor házilag

írta: neerdorka
Vaníliás cukor házilag

Te vaníliás cukrot használsz vagy vanillin cukrot?

Szerintem nagyon megtévesztő a boltok polcain sorakozó vanillin cukor áradat, amik között jól elbújik az igazi vaníliás cukor. Ha az ember nem figyel vagy csak nem gondol bele, hogy mi is az a vanillin, akkor jó eséllyel nyúl inkább az olcsóbb termék után, hiszen az igazi vaníliás cukor minimum kétszer, de a legtöbb esetben akár négyszer annyiba kerül, mint az aromával átitatott társai.

Jó hír, hogy szinte fillérekből igazi bourbon vaníliás cukrot készíthetünk magunknak, ráadásul utolsó pillanatos gasztroajándéknak is tökéletes választás.

Simán kenterbe veri a bolti verziót. ;)

img_9349.JPG

Az elkészítése borzasztóan egyszerű és maximum 5 perc munkánk lesz vele. :)

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kristálycukor/porcukor/eritrit/nyírfacukor...
  • 2 rúd bourbon vanília
  • jól záródó befőttes- vagy csatos üveg

Elkészítés:

A vaníliarudakat egy kés segítségével hosszában óvatosan vágjuk ketté, majd kapargassuk ki a csodás fekete magvakat és keverjük a cukorhoz. Ha kristálycukrot vagy egyéb nagyobb szemcsés édesítőt használunk, akkor egy aprítógép/darálógép segítségével kicsit őröljük finomabbra, ízlés kérdése, hogy mennyire, akár vaníliás porcukor is készülhet így. Ha eleve porcukrot használunk, akkor még ezt a "fáradtságot" is megspórolhatjuk magunknak. :)

A kikapart vanília rudat vágjuk fel tetszőleges méretű darabkákra és a már elkészült vaníliás cukorral együtt kanalazzuk egy jól záródó üvegbe.
A legjobb, ha 1-2 hétig hagyjuk, hogy a vanília finom aromája és illata átjárja a cukrot, de vészhelyzetben akár rögtön is használható.

 

Ugye milyen egyszerű volt? :)

Szólj hozzá

homemade karácsony advent tippek vanília handmade gasztroajándék