2016. nov 23.

Szaloncukor a konyhádból

írta: Szotyi művek
Szaloncukor a konyhádból

Na jó...kicsit nehéz elvonatkoztatni a főzéstől, és nem is egy friss dolog, de annyira időszerű a szaloncukor készítése, hogy nem tudok elmenni mellette ;)

Nem titok, hogy sem Dóri, sem én nem rajongunk a készen vásárolható, agyon cukrozott, mindenféle vicik-vacakkal telepakolt ételekért. Így tavaly el is készült nálam az első - majd gyorsan a második, harmadik, és így tovább...- fajta szaloncukesz. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de ez még mindig úgy jó, ahogy van, ezért nem is változtattam a recepten.

Ahogy mondtam, több változata is készült, nézzük először a legegyszerűbbeket, a meggyes-mákosat és a rumosat:

Na jó...a mákkal amúgy is elfogult vagyok...ez egy nagyon egyszerű recept, elég hozzá néhány alapanyag, ami nálad is biztos megtalálható

Meggyes-mákos szaloncukor:

makos.jpg

Hozzávalók (tényleg nem bonyolítottam túl)
kb 16 darab lesz belőle

1/3 csésze zabpehelyliszt
1/3 csésze darált mák
1/4 csésze nyírfaporcukor (vagy más, általad használt édesítő)
1,5-2 evőkanál házi meggydzsem (az enyém elég sűrű, ha hígabb lenne, akkor kevesebb kell bele)

kb 100g ét vagy tejcsoki

Keverj össze mindent. Egy sűrű, gyúrható masszát kell, hogy kapj. Kicsit tedd félre a hűtőbe, hogy a zab megszívja magát.

Gyúrj belőle pici, ovális formákat, és forgasd temperált csokiba. A bemártott szaloncukikat sütőpapírra raktam, arra nem ragad rá.

A csoki temperálása: nna, ez nagy vesszőparipám, de ha egyszer megtanulod a lépéseket, soha többet nem lesz vele gondod. Előre is bocs minden cukrásztól, és hozzáértőtől, az alábbi lépések olyan hobbistáknak szólak mint én, és tökéletesen lehet vele boldogulni márványlap, cukorhőmérő, és hasonló kincsek híján

Erre több módszer is létezik, de szerintem a következő kettő az, ami mindenféle gyakorlat nélkül is könnyen kivitelezhető, otthoni körülmények között:

  1. A csoki 1/3 részét tedd tálba, és gőz fölött olvaszd fel, de ne melegítsd 40’C fölé. Utána vedd le a gőzről, és apránként keverd hozzá a maradék, apróra vagdalt csokit. Folyamatosan kevergesd. Miközben a csoki felolvad, a megfelelő hőmérsékletűre hűti a keveréked.
  1. Ez picit macerásabb, de szerintem szebb a végeredmény, mert ezzel igazán fényes, roppanós csokit készíthetsz.

Szintén gőz fölött, olvaszd fel a csokit, ismét kb 40’C-ig. Vedd le a gőzről, és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza 34-35’C-ra. Adj hozzá 1%-nyi kakaóvajat (100g csokihoz 1g kakaóvaj)és hűtsd tovább 31-32 fokosra. …igen, tudom, ez, hogy hangzik, de nem is olyan nehéz. Ha kicsit melegebb, mint a testhőmérsékleted, akkor kb a 40 fokra jó vagy. Ha kb testhőmérsékletű, akkor már meg is van a 35 fok, és ha picit langyosabbnak érzed, akkor ding-ding-ding…megvan a nyertes :D

Amire mindkét esetben figyelj, hogy ne kerüljön víz a keverékbe.

Ha kész vagy, mehet a hűtőbe, dermedésig. Utána csomagold, vagy csak csemegézd el az első adagot, és kísérletezz Te is.:)

 

A rumoshoz az alapot a házi sportszelet adta, ami nagy népszerűségnek örvend családi körben...

rumos.jpg

Hozzávalók:
a szokásos kb 16 darabhoz

1 nagyobb banán fele, vagy egy nagyon mini
40g kókuszliszt
40g zabpehelyliszt
1 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
1 evőkanál nyírfaporcukor
20-25 ml rumaroma (ízlés szerint lehet több is, de óvatosan, mert nagyon híg lesz)
1 tk vaníliaaroma

kb 100g ét vagy tejcsoki

Kóstolgass! :) Ha nagyon híg, kakaóval sűrítsd, ha nagyon sűrű, rummal (vagyis aromával) hígítsd kicsit.

A banánnal kezdve, mindent bevágtam az aprítóba, és jól "összegyúrtam". Aztán jött a szokásos, egy órára a hűtőbe, letakarva, hogy a zab megszívja magát, golyóformázás...vagyis inkább ovális, kicsit vissza a hűtőbe, amíg elkészül a csoki, a már említett módon.

Innentől kezdve ugyanaz a metódus: Mártsd be, tedd hűtőbe, és próbálj hagyni belőle másnak is ;)

Jó mulatást :)

b

Szólj hozzá

homemade karácsony szaloncukor handmade gasztroajándék